Verlichting

Just another SeoBureau site

De meeste mensen weten wat LED-verlichting is en welke voordelen het biedt. Met zo’n geavanceerde technologie die voortdurend evolueert, kan up-to-date blijven tijdrovend zijn. LED biedt vele mogelijkheden om de verlichtingsoplossing aan te passen aan de behoefte op basis van bijv. ontwerp, energie-efficiëntie en andere parameters die relevant zijn voor elk project.

Geen norm voor verlichtingsprestaties

De verlichtingsindustrie is op sommige gebieden nog steeds niet gereguleerd. Er zijn verschillende normen, maar met betrekking tot de zeer algemene waarden, zoals energie-efficiëntie, worden geen specifieke eisen gesteld aan de verlichtingsoplossing, alleen via bouwvoorschriften. Met dit als uitgangspunt gaan we in deze blogpost dieper in op de waarden die uiterst belangrijk zijn en illustreren we tegelijkertijd hoe de beste verlichtingsoplossingen worden gevonden.

Laten we een voorbeeld nemen:
Hieronder staan enkele van de technische gegevens die het waard zijn om te bekijken voordat u een LED paneel kiest.

Lumen 2.834lm, 4.000lm, 5.000lm
Lumen per watt 142 LPW of 100 LPW (LEDs 150 LPW)
Kleurtemperatuur 3000K, 4000K, 5000K (Opt afstembaar wit)
Kleurweergave CRI80 (Opt CRI90)
MacAdam stap 3
Levensduur LED 105K uur bij Ta = 25°C (L70) B10
Dimmen DALI, 0-10V, Push dim, DALI versie 8

Lumen geeft aan hoeveel licht er uit de lichtbron komt. Dit betekent dat een hogere lumenwaarde meer licht geeft. Als u bijvoorbeeld grotere oppervlakken wilt verlichten, raden wij u aan een armatuur met een hoog lumen te kiezen, bijvoorbeeld een product als NS60.

Lumen per watt (LPW) meet de energie-efficiëntie. Een hoge waarde is ook een indicator van een energiezuinige lichtbron. In dit voorbeeld heeft het product een LPW van 142 en in verhouding gezien geeft een gloeilamp 10 LPW af.

Kleurtemperatuur wordt gemeten op de Kelvin-schaal van 1.000-10.000K, die u vertelt of het product een warm (lagere waarde) of koud licht (hogere waarde) uitstraalt. Deze waarde is vooral belangrijk bij het creëren van een bepaalde sfeer in de kamer. In ons voorbeeld is het product verkrijgbaar met 3000K, 4000K of 5000K en met de optie om het LED-paneel met Tunable White te installeren. Dit is een concept dat het licht aanpast op basis van bepaalde werksituaties. Het kan bijvoorbeeld relevant zijn als u nieuwe kantoren gaat bouwen of renoveren. Met deze technologie kunt u de armaturen zo instellen dat ze de activiteit die in de ruimte plaatsvindt ondersteunen, wat aantoonbaar de efficiëntie en het energieniveau bij mensen verhoogt.

Kleurweergave (CRI) zegt hoe goed de kleuren worden weergegeven in de kamer op een schaal van 0-100. Er wordt gezegd dat hoe hoger de waarde, hoe beter de kleurweergave, wat vooral iets te zeggen heeft op basis van de functie die het licht moet hebben. Dit armatuur heeft een CRI80 (optie voor CRI90).

MacAdam geeft de kleurstabiliteit aan op een schaal van 1-10. Hoe hoger de MacAdam, hoe onzuiverder het licht. Zoals te zien is in de technische gegevens, zal een MacAdam van 2 of 3 (zoals hier het geval is) zinvol zijn, aangezien u geen groot verschil in de lichtkleur zult zien.

Levensduur vertelt u hoe lang de armatuur zal branden voordat deze moet worden vervangen. In dit geval zal de armatuur 105.000 uur kunnen branden met een temperatuur van 25 graden. Daarna zal de werkelijke lichtstroom 70% zijn in vergelijking met toen het product nieuw was en zal naar verwachting 10% defect zijn na de levensduur.

Met dimmen kunt u de helderheid en het volume regelen. DALI of 0-10V zijn enkele van de meest stabiele keuzes voor dimmen als we het hebben over LED verlichting. Als u voor een meer geavanceerde oplossing kiest, raden wij u aan DALI te gebruiken.

Het wegennet

Wegen en snelwegen bestaan uit een lang stuk weg dat enkele honderden kilometers lang kan zijn en doorgaans constant licht nodig heeft. Het zal relevant zijn om hoge masten te gebruiken met de juiste afstelling van regelmatige intervallen. In een project als dit verdient DALI-lichtregeling de voorkeur, aangezien het systeem de hoeveelheid licht op peil houdt en gemakkelijk te regelen is. Het is echter van essentieel belang dat er nog meer sturing wordt opgenomen, zodat communicatie met Wi-Fi kan plaatsvinden. Bij intelligente straatverlichting zijn er veel verschillende soorten.

Kies het systeem dat bij uw behoefte past

Bepaalde functies zoals daglicht, noodverlichting en meerdere sensoren en een uiterst installateurvriendelijk systeem zijn gemakkelijker uit te voeren met DALI. Als het gaat om dynamische effecten, synchronisatie van specifieke fadetijden, is DMX waarschijnlijk een betere keuze. Welk verlichtingssysteem u ook kiest, het belangrijkste is dat het systeem past bij de kenmerken van uw project.

Zoek je  Solar verlichting dan zit je goed bij solartuinverlichting.be